Header figuur
Header figuur

De interviewers geportretteerd: Ien van Doormalen en Petra Nas, landelijke projectleiders MESO

De interviewers geportretteerd

De gesprekken met alle MESO-mensen in deze serie zijn gevoerd door Petra Nas, specialist ouderengeneeskunde en als inhoudelijk projectleider betrokken bij het MESO-project en Ien van Doormalen, strategisch veranderkundige en als algemeen projectleider aan het project verbonden.

Zoals de SO en de verpleegkundige in MESO-zorg een duo vormen, zo zijn Petra en Ien dat ook. In het samenbrengen van hun specifieke kennis en kunde, ervaringen en persoonlijkheden, zo is dat ook hier het geval.

In dit portret kijken ze kort samen terug op deze samenwerking en schetsen zij elk een beeld van de ander.

Petra en Ien: “In achterliggende drie jaar hebben we intensief samengewerkt. Een mooi moment om stil te staan wat de werkzame elementen in onze samenwerking en onze beider invulling van het projectleiderschap. Hoe kijken we terug op de samenwerking, wat vinden we mooie, eigenaardige, lastige of bijzondere kanten van de ander.

We kregen vaak ongevraagd feedback op onze samenwerking: “Jullie zijn een mooi koppel” en eerlijk gezegd vinden we dat zelf ook. Beiden zijn we ervan overtuigd dat de projectresultaten niet door ieder van ons afzonderlijk behaald hadden kunnen worden. We hadden elkaar nodig, konden van elkaar leren, inspireerden elkaar en zaten elkaar bij tijd en wijle ook lekker in de weg. Graag maken we jullie deelgenoot van onze gedachten en inzichten.”

Wie is Petra Nas in de ogen van Ien
Petra Nas, midden 30, opgeleid tot Specialist Ouderengeneeskunde en in MESO-tijd moeder geworden van een mooi, levenslustig ventje. Petra is in mijn ogen in een aantal opzichten bijzonder begaafd: slim en snel in denken en doen, ziet zowel de hoofdlijnen als de details van een vraagstuk, is perfectionistisch en geeft niet gauw op. Ze heeft als geneeskunde student en arts in opleiding in voorgaande jaren veel praktijkervaring opgedaan. Ze koos in 2020 om definitief de switch te gaan maken naar ‘organisatie en beleid van zorg’ en staat in die zin aan een relatief begin van dit werkdomein. Het MESO-project heeft haar in korte tijd doen kennismaken met alle facetten van projectmatig werken met opgaven zowel op strategisch, tactisch als uitvoerend niveau in een complex krachtenveld. Kortom een geweldige ervaring en een mooie stap in haar loopbaan.

Ik vermoed dat Petra zal aangeven dat ze beter ziet wat haar sterke kanten zijn en waar haar valkuilen liggen. Ik denk ook dat ze beter zicht gekregen heeft op de inhoud van een baan op het terrein van ‘organisatie en beleid’ en dat ze beter weet welke aspecten ze daar leuk aan vindt en welke minder.
Haar relativeringsvermogen is toegenomen, ze is enerzijds de betrekkelijkheid gaan zien van afvinklijstjes en anderzijds is zij bevestigd in de waarde daarvan. Ook heeft zij ervaren dat ogenschijnlijke inefficiëntie soms bijzonder efficiënt en vooral ook effectief kan zijn.
Petra zoekt hoe dan ook naar concrete antwoorden op complexe vragen en wordt ongeduldig als die te lang uitblijven.

 

Wie is Ien in de ogen van Petra
“Ien van Doormalen, strategisch veranderkundige met een eigen organisatie adviesbureau. Hiervoor 10 jaar bestuurder in het sociaal domein, en haar carrière begonnen in het tweede kans onderwijs. Kent de zorg als samenwerkingspartner van het sociaal domein, maar niet van binnen uit.” Zo stelde Ien zich lange tijd voor aan gesprekspartners in het MESO-project. Dat laatste kan ze inmiddels echt weglaten, vind ik. Razendsnel vond ze haar weg in deze tak, door te doen waar ze goed in is. Luisteren, de juiste vragen stellen, niet bang zijn om uitspraken te doen, altijd open voor feedback en op zoek naar de juiste – gezamenlijke – route. Het MESO-concept sprak haar aan, toen ze gevraagd werd projectleider te worden. Het belang van samenwerking, zeker ook over de domeinen heen, zag ze ook in haar eerdere werkgebieden. Dit doen vanuit gelijkwaardigheid, oprechte interesse en verbinding, met als doel het kunnen bieden van passende zorg aan kwetsbaarste oudere ligt haar aan het hart. Ik zie dat Ien haar leven zelf ook bewust, duurzaam, vanuit sterke overtuiging, en met het oog op een toekomst leeft.

Volzinnen die zo’n 3 regels beslaan, vol van tussenzinnen en leestekens, zijn Ien niet vreemd. Het begin, het eind, de doelen en beoogde resultaten, de samenhang der dingen, alles komt op papier. Hoewel ‘e.e.a. concretiseren’ niet haar sterkste kant is, is Ien messcherp in het vatten van de kern. Zowel op papier als in gesprek. Daarmee geeft ze haar gesprekspartners vaak een interessante spiegel om in te kijken, en helpt ze hen reflecteren en groeien.

 

April 2023, Ien en Petra

Terug naar vorige pagina
Header figuur

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Door te versturen gaat u akkoord met het privacybeleid van MESO