Werkwijze van een MESO-team
Een huisarts die zich zorgen maakt over een oudere patiënt heeft verschillende mogelijkheden om extra hulp in te schakelen. Vaak werkt er ook een praktijkondersteuner ouderengeneeskunde (POHO) bij de huisarts, die als eerste ingezet kan worden. Of er is een wijkverpleegkundige of verpleegkundig specialist actief in het netwerk van de huisarts die geraadpleegd kan worden. Als dat niet (meer) voldoende is, kan een specialist ouderengeneeskunde (SO) gevraagd worden om even mee te denken. Soms sluit deze SO aan in een overleg tussen de huisarts en de POHO, een andere keer belt de huisarts de SO op om even samen te overleggen. Dit noemen we ‘consultatie’ en is een lichte vorm van het inzetten van de SO. Op sommige plekken in Nederland neemt de SO binnen de ‘consultatie’ ook een stukje behandeling over van de huisarts, op andere plekken kan consultatie (nog) helemaal niet.
In vijf gemeenten in Nederland hebben een aantal huisartsen de mogelijkheid de oudere naar een MESO-team te verwijzen. In dat geval zullen de SO en de geriatrieverpleegkundige van het MESO-team langduriger en intensiever betrokken zijn, waarbij ze veel afstemmen met andere zorgverleners en de behandeling ten dele overnemen.
De huisarts schakelt MESO in
Als de huisarts het MESO-team inschakelt blijft hij/zij de hoofdbehandelaar. De huisarts en het MESO-team werken samen met andere zorgverleners aan de best mogelijke zorg voor de thuiswonende oudere. Als er een nieuw evenwicht bereikt is sluit het MESO-team af en neemt de huisarts het weer volledig over.
Wat kan een oudere van MESO verwachten?
Na een verwijzing door de huisarts neemt de secretaresse van het MESO-team binnen een paar dagen contact op met de oudere en regelt een eerste kennismakingsafspraak. Die eerste afspraak is bijna altijd een huisbezoek. Zowel de SO van het MESO-team als de geriatrieverpleegkundige gaan een keer op huisbezoek. De vervolgafspraken zijn afwisselend op de praktijk of bij de mensen thuis.
Het MESO-team onderzoekt
Het onderzoek bestaat uit:
Het MESO-team maakt een zorgplan
Het team maakt een kort overzicht van de problemen en klachten die er zijn. We bespreken dit overzicht met de huisarts, de andere zorgverleners en natuurlijk met de oudere en de naasten. Zo komen we samen tot een goed en helder zorgplan zodat iedereen weet wat er aan de hand is en wat we gaan doen.
Het plan wordt uitgevoerd
Op het overzicht staan ook acties die we gaan opstarten als deze met de oudere en de naasten zijn afgesproken. Zoals bijvoorbeeld het veranderen van de medicijnen, het inzetten van een andere of nieuwe hulpverlener, het praten met mensen uit de familie en het overleggen met specialisten uit het ziekenhuis. Het MESO-team stemt met de huisarts af wie welke acties kan oppakken.
Duur van MESO-zorg
Het MESO-team is gemiddeld zes maanden betrokken. Dat is de tijd die ongeveer nodig is om goed onderzoek te kunnen doen, behandeling in te zetten en begeleiding op te starten. De huisarts blijft al die tijd nauw betrokken. Hij of zij blijft de hoofdbehandelaar. Aan het einde van de zes maanden hebben zowel de oudere, de naasten, de huisarts als de andere hulpverleners overzicht over wat er aan de hand is. Het MESO-team rondt af als er een nieuw evenwicht bereikt is: iedereen weet wat hij of zij kan of moet doen en wie een oogje in het zeil blijft houden.