Header figuur
Header figuur

Onderzoek 2011-2015

Indrukwekkende onderzoeksresultaten
Er is eerder uitvoerig onderzoek gedaan naar het effect van de MESO-zorg in Velp. Met indrukwekkende financiële resultaten en een toegenomen kwaliteit van leven voor patiënten. Op verschillende manieren werd veel geld bespaard. Bijvoorbeeld doordat patiënten niet meer naar de specialist in het ziekenhuis hoefden te worden verwezen, maar door het MESO-team werden gezien. Voor de 110 onderzochte patiënten was die besparing € 171.000,- per jaar.

Daarnaast leverde MESO-zorg een enorme besparing op doordat ouderen langer thuis konden blijven wonen. Zonder MESO-zorg zouden veel patiënten veel eerder in een verpleeghuis zijn opgenomen. MESO-zorg kan niet élke opname voorkomen, maar kan opname meestal wel uitstellen en zorgen voor een ‘zachtere landing’, zonder crisis. Gemiddeld bleken mensen acht maanden langer thuis te blijven wonen dankzij MESO-zorg. Deze vertraging van opname van 56 patiënten leverde een jaarlijks besparing op van € 800.000,-.

Een andere belangrijke uitkomst was dat patiënten, mantelzorgers en collega-zorgverleners zeer tevreden waren over MESO-zorg. Maar liefst 100 procent van de patiënten was (zeer) tevreden over de mate waarin rekening gehouden werd met hun wensen in de behandeling. Daarnaast bleek ook dat klachten als somberheid en angst daalden met 66 procent. Ook nam het inzicht in de ziektes en problemen en overzicht over mogelijkheden onder ouderen en hun mantelzorgers toe.

Uitbreiding van geriatrische expertise 
Ook zagen we door inzet van MESO-zorg in het hele netwerk rondom een patiënt meer inbreng en een toename van kennis over oudere patiënten met complexe problemen.

Dit werd bereikt doordat de specialist ouderengeneeskunde (SO) en geriatrieverpleegkundige in het MESO-team veel geriatrisch specialistische deskundigheid inbrengen, proactief werken, altijd samen met de betrokken zorgverleners. Daardoor neemt van elke deelnemer aan MESO-zorg de kennis over (problematiek bij) ouderen toe.

Betere samenwerking en afstemming
Verder bleek dat hulpverleners die door het MESO-team worden ingezet beter op de hoogte zijn van de problemen van hun patiënten en beter afgestemd aan de slag kunnen.

Lees de uitgebreide beschrijving van de resultaten in Bijblijven.

Terug naar vorige pagina
Header figuur

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Door te versturen gaat u akkoord met het privacybeleid van MESO