Header figuur
Header figuur

MESO-pilots

Drie pilots
Landelijk zijn er nu drie MESO-zorg-pilots in drie gemeenten die onderling (veel) van elkaar verschillen. Zo is Tiel een plattelandsgemeente, kent Zoetermeer kleinestadsproblematiek en is Rotterdam-Ommoord een stadswijk met een groot aantal ouderen. De zorgverzekeraar waar men in hoofdzaak mee werkt, verschilt per gemeente.

Vergelijkbare resultaten?
De pilotorganisaties willen MESO-zorg aan hun ouderen kunnen bieden. Ze willen ontdekken én laten zien of het lukt om ook in hun gebied MESO-zorg te geven die tot vergelijkbare resultaten leidt als in Velp. Zijn de ouderen, hun naasten/mantelzorgers en zorgcollega’s net zo tevreden als in Velp? Leidt deze vorm van zorg tot vergelijkbare verbetering in kwaliteit van leven bij de ouderen? En tot lagere zorgkosten? En wat moeten ze doen om dat voor elkaar te krijgen?

Begeleiding en onderzoek
Tijdens de pilotfase krijgen de organisaties intensieve begeleiding van Stichting MESO. Op basis van een onafhankelijke onderzoek zullen we de resultaten van de pilots delen. Mede in opdracht van VWS wil stichting MESO, net als andere stakeholders zoals NZa, zorgverzekeraar Menzis en andere verzekeraars, immers weten of en hoe het werk om MESO-zorg op andere plaatsen mogelijk te maken.

Tiel, Zoetermeer, Rotterdam
In het najaar van 2002 is de eerste MESO-pilot gestart in Eerstelijns Centrum Tiel. MESO-projectleider is Nikola Metzger (manager kwaliteit en zorginnovatie).
In november 2020 is de tweede pilot gestart bij Stichting Georganiseerde eerstelijnszorg Zoetermeer. MESO-projectleider is Mirjam Biemans (adviseur zorgbeleid en zorginnovatie en leidinggevende praktijkverpleegkundigen).
Stichting Zonboog Rotterdam werkt aan het opstarten van de derde pilot aan het begin van 2021. MESO-projectleider is Rob van Staveren (manager zorgbeleid en zorginnovatie).

Rondje Regio: “MESO-succes in Zoetermeer”

Rondje Regio: “‘Eén jaar MESO in Tiel: van hobbels naar een groeiende caseload’

 

Terug naar vorige pagina
Header figuur

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Door te versturen gaat u akkoord met het privacybeleid van MESO