Wat doet Stichting MESO?
Stichting MESO is opgericht om aan de volgende opgaven te werken: starten van drie nieuwe MESO-teams, herhalen van onderzoek en het borgen van kwaliteit en financiering. Van het Ministerie van VWS kreeg zij daarvoor een mooi subsidiebedrag voor een periode van drie jaar. Aan het einde van deze periode gloorde structurele financiering aan de horizon en publiceerden we een kwaliteitsbeschrijving. Echter borging van MESO-zorg had nog onvoldoende vorm kunnen krijgen.
Hierop heeft ZonMW een incidentele subsidie toegekend, om op lokaal, regionaal en landelijke niveau nog bij te dragen aan de daadwerkelijke borging van deze vorm van zorg.
Succes van MESO-zorg herhalen
De Stichting heeft nieuwe MESO-teams gestart in drie gemeenten die veel van elkaar verschillen. Gemeenten die anders zijn dan Velp, waar andere problemen spelen en andere zorgverzekeraars de grootste zijn. Het gaat om de gemeenten Tiel (sept 2020), Zoetermeer (nov 2020) en Rotterdam-Ommoord (start begin 2021).
In deze pilots hebben we onderzocht of het lukt eerder behaalde resultaten zoals in Velp te herhalen.
Vanuit de stichting en vanuit Praktijk Ouderengeneeskunde Bertholet te Velp hebben we de pilots hierbij ondersteund. We leerden in de praktijk en brachten via onafhankelijk onderzoek door Significant de resultaten in beeld. Daaruit bleek dat herhaalbaarheid van de Velpse resultaten mogelijk was! Lees daar meer over in de publicatie van dit onderzoek.
Borgen van kwaliteit
Eerder onderzoek liet zien dat MESO-zorg in Velp van hoge kwaliteit is. Voor patiënten, collega’s en de gezondheidszorg en dat tegen lagere kosten. In de pilots hebben we geleerd hoe we op andere plekken naar dezelfde kwaliteit kunnen groeien. We kijken inmiddels, samen met Beter Thuis met Huisarts en Specialist Ouderengeneeskunde hier ook breder naar: hoe geven we vorm aan passende zorg in de eerst lijn met inzet van een Specialist Ouderengeneeskunde. Zowel binnen MESO-zorg als de zorg die daarvoor en daarna plaatsvindt/moet vinden. We willen hier steeds handiger in worden zodat we straks op meer plekken passende zorgcontinua vorm kunnen geven. En we precies weten waar we op moeten letten.
Borgen duurzame financiering
MESO-zorg werd 13 jaar lang betaald uit tijdelijke financiering via experimentbekostiging. Recent publiceerde de NZa de nieuwe betaalprestatie ‘Zorgtraject Kwetsbare Patiënten’. Daarmee kan MESO-zorg per 1-1-2025 vanuit reguliere bekostiging geboden worden aan ouderen zonder Wlz-indicatie. Deze publicatie is onderdeel van een ontwikkeltraject: samen met alle andere stakeholders zullen we toewerken naar doorontwikkeling van de bekostiging zodat het hele zorgcontinuüm van ouderenzorg goed vorm heeft en houdt.
We willen dat MESO-zorg ook voor ouderen met een Wlz-indicatie mogelijk is wanneer onze expertise nodig is. Zoals ook de zorg van de huisarts voor hen bereikbaar blijft. Daarom zijn we ook hierover in gesprek met vele partijen. Zodat we uiteindelijk niet meer afhankelijk zijn van tijdelijke geldstromen en MESO-zorg een duurzame plek heeft.