Hier vind je het Projectverslag MESO-project 2020-2023, inclusief:
Onderzoeksresultaten pilots en Velp en factsheets
Functionele beschrijving inzet specialist ouderengeneeskunde in de eerste lijn
Inleiding
Stichting MESO is op 11 maart 2020 opgericht met als belangrijkste doel er voor te zorgen dat MESO-zorg op veel meer plaatsen in Nederland en voor veel meer ouderen beschikbaar komt. Gedurende een periode van drie jaar heeft zij daarom aan de volgende opgaven gewerkt: starten van drie nieuwe MESO-teams, herhalen van onderzoek en het borgen van kwaliteit en financiering. Van het Ministerie van VWS kreeg zij daarvoor een mooi subsidiebedrag.
Behaalde resultaten en geleerde lessen delen
In dit inhoudelijke eindverslag zullen we de behaalde resultaten tussen voorjaar 2020 en zomer 2023 beschrijven, maar ook stilstaan bij de geleerde lessen. Die reiken verder dan alleen de resultaten gerelateerd aan de activiteiten. Deze inzichten delen we graag, in de hoop en verwachting dat ze in bredere zin voor de ontwikkeling van de ouderenzorg van betekenis kunnen zijn.
Vervolg
Bij publicatie van dit verslag is Stichting MESO nog niet klaar. Er is (schrijven medio 2023) uitzicht op een generieke betaaltitel ’trajectfinanciering kwetsbare oudere’, voorzien per 1-1-2025, maar de toekomst van MESO-zorg is nog niet geborgd. Met het ministerie van VWS onderzoeken we de mogelijkheid tot verlenging van de projectperiode tot december 2023, zodat de Stichting met de pilots verder kan werken aan regionale inbedding en regionale opschaling en kennisontwikkeling en -verspreiding. Een subsidieaanvraag voor werkzaamheden van Stichting MESO, voor verdere lokale, regionale en landelijke borging, (2024-medio 2025) ligt ter beoordeling bij ZonMW.
NB update: per 1-1-2025 is er een reguliere betaaltitel waaronder MESO-zorg geboden kan worden aan patiënten zonder Wlz-indicatie, meer daarover lees je hier. Ook is de subsidie door ZonMW toegekend, waarmee we hebben kunnen werken aan dit resultaat én nog aan de slag zijn (schrijven begin 2025) ten behoeve van goede borging van deze vorm van zorg.
Terug naar vorige pagina