Header figuur
Header figuur

Het ontstaan van MESO-zorg

Grondlegger
Ester Bertholet is de grondlegger van MESO-zorg. Als specialist ouderengeneeskunde startte zij in 2011 in Velp deze nieuwe vorm van ouderenzorg. Daarvoor werkte ze als arts in de geriatrie, ouderenpsychiatrie, in het verpleeghuis en als huisarts. Daar zag ze veel goede dingen gebeuren, maar ze vond dat het nog beter kon.

Het beste van de verschillende werelden combineren
Ester over wat er goed ging en wat ze miste: “Bij de geriatrie in het ziekenhuis was het heel prettig om samen met collega’s vanuit specialistische kennis naar de patiënt te kijken. Maar de benadering was vooral op de ziekte gericht. Terwijl de ene patiënt thuis heel andere problemen kan ervaren dan de andere patiënt met precies dezelfde ziekte. Ik miste er zicht op de omgeving van de patiënt. Hoe het thuis met je gaat ligt voor een groot deel aan wie je als persoon bent, wie je om je heen hebt, hoe je woont, hoeveel geld je hebt en welke andere ziektes je hebt. Bovendien lukte het vaak niet om de adviezen thuis op te volgen, de huisarts had bijvoorbeeld niet altijd de gelegenheid een en ander op te starten.
In de verpleeghuizen hadden collega’s veel aandacht voor multidisciplinaire samenwerking en dachten collega’s goed vooruit. Maar vernieuwen bleek in een verpleeghuis niet zo makkelijk. En ik vond het jammer dat mensen afscheid moesten nemen van hun vertrouwde leefomgeving.
Als huisarts was er te weinig tijd om een goed gesprek aan te gaan, miste ik de specialistische kijk op een patiënt en de afstemming met collega’s. En in de psychiatrie was er veel aandacht voor de persoonlijke situatie van de patiënt, maar bleef de lichamelijke kant onderbelicht.”

Eerste MESO-praktijk van het land
Hierop besloot Ester het beste van deze werelden te combineren. In Velp begon ze de eerste zelfstandige praktijk ouderengeneeskunde van Nederland. Vanaf 2011 konden huisartsen in Velp thuiswonende ouderen met ingewikkelde problemen naar de praktijk verwijzen en kwam het team van Ester bij mensen thuis. Deze werkwijze kreeg de naam MESO, Multidisciplinaire Eerstelijnsouderenzorg met een Specialist Ouderengeneeskunde. Praktijk Ouderengeneeskunde Bertholet in Velp was de eerste MESO-praktijk van ons land.

Terug naar vorige pagina
Header figuur

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Door te versturen gaat u akkoord met het privacybeleid van MESO