De MESO-pilot in Zoetermeer draait goed. Alle zeven huisartspraktijken verwijzen nu ouderen door naar het MESO-team dat in oktober 2020 van start ging. “Met 42 cliënten hebben we aardig wat staan”, vertelt het MESO-team.
Samenwerking tussen de huisarts en de geriatrie (praktijk)verpleegkundige was er al, maar door MESO is het werk van de verpleegkundige minder solistisch. De verpleegkundige werkt nu ook intensief samen met de specialist ouderengeneeskunde, die als medebehandelaar naast de huisarts nieuw is in de wijk. “Juist de expertise die de SO’s meebrengen, maakt het heel sterk”, vindt MESO-verpleegkundige Diana Groot Zwaaftink. “Huisartsen zijn positief en geven aan dat mensen echt terug op de been gezet worden.”
Impuls
De nieuwe driehoek ‘huisarts – specialist ouderengeneeskunde – geriatrie verpleegkundige’ draagt niet alleen bij aan de kwaliteit van leven van ouderen. Ook zien zij de samenwerking in de regio verbeteren. Projectleider Mirjam Biemans: “De komst van MESO geeft een impuls aan de samenwerking die je al jaren nastreeft. Er ontstaat beweging, bijvoorbeeld in samenwerking met de GGZ-collega’s van Parnassia en Rivierduinen.”
Ook is het MESO-team enthousiast over het multidisciplinaire overleg, de MDO’s. Verpleegkundige Rita Kiggen: “Elke diagnostische fase sluiten we af met een MDO. Heel mooi om te zien hoe bijvoorbeeld thuiszorg, diëtiste en fysiotherapie afspraken met elkaar maken. Ook hebben we een gezamenlijk communicatiemiddel, waardoor hulpverleners niet meer op eilandjes bezig zijn.”
Meer kwaliteit van leven
Net als elders in het land woont de oudere die voorheen naar het verpleeghuis ging, nu langer thuis. Waar de huisarts tien minuten per consult heeft, kan het MESO-team van verpleegkundige, SO en secretaresse tot een half jaar ondersteunen. Dat draagt bij aan kwaliteit van leven, soms in het groot en soms in het klein. Specialist ouderengeneeskunde Sharita Ramautar en haar collega Gemma van der Voorst: “De huisarts staat er niet meer alleen voor. Zo ondersteunen we nu bijvoorbeeld een mevrouw die lang zorgmijdend was. De meerwaarde van MESO is dat ze nu in beeld is en dat we weten wat er aan de hand is. Voor de huisarts is ze niet uit het oog verloren.”
Ook zag het team de kwaliteit van leven van een mevrouw met dementie verbeteren. Voordat MESO kwam had de mevrouw last van een bijna chronisch delier en viel ze veel. Na de komst van het team was haar dementie nader onderzocht, was haar medicatie veranderd en stond ze open voor behandeling door een fysiotherapeut. “Als ik kom, zie ik een hele andere dame zitten. Op haar manier doet ze leuk mee en is haar kwaliteit van leven erop vooruitgegaan.”
Projectleider Mirjam Biemans kijkt tevreden terug op acht maanden MESO in haar stad: “Als je terugdenkt aan het begin, is het toch prachtig waar we nu staan. Ik denk dat het team daar echt trots op mag zijn!”
Terug naar vorige pagina