Header figuur
Header figuur

MESO-zorg Rotterdam dan echt van start!

De start van MESO In Rotterdam bleef lang spannend, wat speelde daar?

De betrokkenheid van Rotterdam bij MESO startte twee en half jaar geleden toen vanuit Velp Ester Bertholet en Herma Barnhoorn ons vroegen of we mee wilden doen aan het MESO-project. Zij hadden hun concept voor ogen van een eerste lijns praktijk met een specialist ouderengeneeskunde en een geriatrie verpleegkundige in dienst. Wij hadden een andere vorm voor ogen en wilden deze professionals niet in dienst nemen maar juist gebruik maken van de bestaande, goede samenwerking met Laurens, een grote Rotterdamse organisatie met onder andere verpleeghuizen. We wilden samen met hen aan zo’n mooi project als MESO meedoen. Dat de aanloop zo lang duurde had vooral te maken met het feit dat zorgverzekeraar Zilveren Kruis ervoor kiest om geen DBC gefinancierde zorg in de eerste lijn te vergoeden. Dat was lastig omdat MESO-zorg vergoed wordt middels een DBC constructie. Inhoudelijk stonden Zilveren Kruis, Laurens en wij als huisartsenorganisatie achter het MESO-concept. Wij hebben toen met elkaar een alternatieve vorm van financiering gevonden. Dit traject hebben we na de zomer van 2021 afgerond.

In de tussentijd hebben we onze huisartsen, specialisten ouderen geneeskunde en verpleegkundigen enthousiast voorbereid op de start. Wat ook speelde is de wens dat MESO-zorg zou zijn afgestemd op het regionale ouderenbeleid. We ontdekten daarbij dat het bestaande (regionale) beleid stopt waar MESO-zorg verder gaat. Dit maakte duidelijk dat MESO-zorg in een behoefte voorziet.

Waardoor toch zo volhardend gebleven?

Binnen Ommoord hebben we en lange traditie van meer dan tien jaar gestructureerde eerste lijns ouderenzorg, met een consultfunctie voor de specialist ouderengeneeskunde en advanced care planning. Dan was er een gat en daarna werd de oudere vaak opgenomen in een intramurale voorziening. Betrokken zorgverleners vonden dat dit anders moest kunnen. De MESO-werkwijze zoals Esther Bertholet die ontwikkelde zagen wij daarbij als een waardevolle aanvulling.  We toonden dus doorzettingsvermogen omdat we inhoudelijk zeer gemotiveerd waren. Daarbij speelde dat de huisartsen de meerwaarde van de samenwerking met de specialist ouderengeneeskunde al kenden en om die reden MESO-zorg ook als een logische vervolgstap zagen.

Wat ook meespeelt is dat als wij iets belangrijk vinden dan houden we vol en blijven ons doel onder de aandacht brengen. Wij hebben namelijk de overtuiging dat we deze zorg voort kunnen zetten. Misschien in aangepaste vorm, MESO-zorg is nu nog een project, maar gezien de waarde die het toevoegt heeft het de potentie van iets bestendiger dan een tijdelijk project.

Wat verwacht je aan toekomstige ontwikkelingen in R’dam rondom 1ste lijn ouderenzorg?

In Rotterdam gaat per 1 januari 2022 de regionale huisartsen corporatie Rijnmond Dokters van start, een samenwerkingsverband van, voor en door huisartsen. Een belangrijke strategische pijler binnen hun beleid is toewerken naar een gemeenschappelijk beleid voor de zorg voor kwetsbare ouderen in de eerste lijn. Daarbij wordt ingezet op signalering van kwetsbaarheid en op het ontwikkelen van de sociale kaart voor ouderenzorg. Ook het houden van MDO maakt daar onderdeel van uit. MESO zou kunnen toegroeien naar een aanpak die hierbij aansluit.

Dan heb ik nog een  hartenkreet: ‘We zouden af moeten van al die projecten. Iets eerst proberen en onderzoeken is natuurlijk heel waardevol, maar de vanzelfsprekendheid dat er dan een tweede project volgt om de resultaten van het eerste project te kunnen vergelijken vertraagt de ontwikkeling en implementatie. Wat nodig is is doortastend beleid, uiteraard in dialoog met het veld, maar uitmondend in heldere beleidskeuzes’.

Tenslotte, Ook VVT organisaties met verpleeghuizen zijn geïnteresseerd in MESO-zorg. Zij hebben ook last van de zorgkloof, bieden steeds vaker semimurale zorg en ervaren capaciteitsprobleem. Als wij er met hen voor kunnen zorgen dat er onnodige opnames in het verpleeghuis voorkomen worden dan is dat winst.

Terug naar vorige pagina
Header figuur

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Door te versturen gaat u akkoord met het privacybeleid van MESO